オンデザインの暮らし

オンデザインの日々や、暮らしの中での発見 を紹介しています

YAOGIN(ヤオギン)


term of works 1/2006〜8/2009
principal use residence+office

   果物八百屋とオフィスと住居の集合体



When walking through residential area, an odd feeling struck.
While walls and hedges create rhythm,
the building behind the wall and hedges are exposing demands of living by its inconsistent balcony,
eaves and windows, which differ by building.


住宅街を歩くと、ふと感じる違和感がある。
道路境界沿いの塀や生け垣がリズムをつくり街歩きの濃密さに一役買っているのに対し、
その奥の建物は、バルコニーや庇、窓などの各要素が部屋毎、建物毎にバラバラで、
内々の生活の要求だけが露出し外部化されている。






The site of "YAOGIN OFFICE" is located in the residential area in Yokohama,
which was developed after war.
It sits in the eastern edge of 386 square meter land divided into 132 square meter lands.
Office, storage space and a house was required to fit into the site which is large as to fit 3 houses.


「ヤオギンオフィス」の敷地は横浜にある戦後の住宅街、
40坪内外に分筆された敷地群の東端の120坪。
周囲の住宅の3戸分ほどある敷地には、オフィスと倉庫と住居が求められた。







Rather than surrounding the building with large walls and hedges,
we planed walls which is the same scale as the surrounding walls.
Living space was inserted between those walls weakening the road boundary.
The work space and living space boundaries are repeated
and is constructed to be used crossing those rooms.
We thought that space between the town and building can be created
without dividing the building by function nor diminishing the scale of town walking.


そこで周囲より大きい建物をより大きな塀や生垣で囲うのでなく、
周囲の塀と同スケールの壁を並列に配し、その重なりの中に生活の場面を挿入し、道路境界を薄め、
代わりに仕事や生活の境界を反復させ、それらを横断しながら利用する構成としている。
機能により建物を分割することもなく、また街歩きのスケールを崩すこともせず、
街と建物のあいだのように空間をつくることができるのではないかと考えた。








project YAOGIN
location Yokohama
floor 2F
term of works 1/2006〜8/2009
structure wood
building area 187.73m2
total floor area 222.68m2